3 førsteinntrykk fra Silicon Valley og Y Combinator

Etter 5 år med tørke i California landet min cofounder Fredrik og jeg i det vi ble fortalt av Uber-sjåføren var første ”El Niño” på 20 år. Det er spansk og betyr at det regner hele tiden.

Det gjorde ikke mye for meg, for jeg er fra Bergen og synes været var strålende. Dessuten leste vi på yr.no vi at det var 15 kuldegrader i Oslo.

  1. Norge har en slags ”base” midt i Silicon Valley

Etter å ha feiret nyttårsaften med min russiske Airbnb-vertinne, som driver en VR-startup, og en Stanford MBA-studine fra kjæresten til Fredrik sitt kollektiv, så bestemte vi oss for å begynne å jobbe.

Silicon Valley har ikke et naturlig sentrum, men i hjertet av dalen ligger University Avenue i Palo Alto. Det fineste bygget inntil den gaten, etter Cheesecake Factory, er utvilsomt Nordic Innovation House. Her er alle velkommen så lenge de er nordiske og jobber med tech-startups, så det passet oss perfekt. Vi ble tatt varmt imot av Gro, Lisbeth og de kule startup’ene i Nordic Innovation House.

Gro tilbød meg umiddelbart å få låne en rød sykkel noen hadde satt igjen på kontoret hvis jeg skrev en bloggpost om det. Dessverre hadde jeg akkurat kjøpt en Mountain bike på craigslist, men nå har jeg mistet den, og en rød sykkel høres perfekt ut.

  1. Det viser seg at veldig mye er mulig

Silicon Valley er litt som en stor hageby med smarte mennesker som vil gjøre verden til et bedre sted, og ikke har samme forhold til virkeligheten som folk flest. Etter noen få dager her dro vi på første ”tuesday dinner” med Y Combinator, og oppdaget fort at vi var langt fra Oslo.

I Norge er jeg og Fredrik sett på som fremoverlente typer. Da jeg og Fredrik fortalte i Norge at vi vokste 50 prosent, ble vi i Oslo møtt med anerkjennende nikk og spurt om det var i året. Vi kunne med stolthet fortelle at det var i måneden. Men da vi fortalte at vi vokste 50 prosent første dagen på Y Combinator ble vi møtt med store øyne, ”50 prosent i uken er mye, vi forventer ikke mer enn 10 prosent ukentlig vekst”, kunne de opplyse oss om.

Det er en type tilnærming til hva som er mulig som vi møter mye i Y-Combinator programmet, som har akselerert selskaper som Airbnb og Dropbox, og en rekke andre milliardselskaper de siste årene. På vår gruppe er det selskaper som 3D-printer romraketter og noen som lager en selvkjørende minibuss. Felles for de synes å være en jevnt over mer optimistisk tro på hva som er mulig å få til, og det viser seg å være ganske mye.

  1. Fremtiden er mye nærmere enn du skulle tro

Apropos selvkjørende biler: Mens jeg sitter og skriver dette, kjører en selvkjørende bil fra Google forbi uten en sjåfør bak rattet. Rart å tenke på noe jeg for kort tid siden trodde var langt i fremtiden, plutselig stoppet på lyskrysset utenfor.

Selskapet vårt Konsus tilbyr ”On-demand Freelancers for Business”. Vi var så heldig å få Y Combinator som investorer fordi de trodde på vår visjon om fremtidens arbeid, og trolig fordi vi hadde vist at var i stand til å lage noe bedrifter ville ha. Mange fremoverlente selskaper både i Norge og nå også USA synes heldigvis å være enig.

Vi har egentlig vært litt overrasket over hvor fort det har gått for oss. Men noen få uker i Silicon Valley har vist oss at er mye nærmere enn jeg hadde trodd. Det er litt som det sitatet: er det ikke rart at dag for dag er alt likt, men når du ser tilbake har alt endret seg.

Kommentarer