Nettverkseffekten

Founders Forum

Noe av det viktigste jeg har gjort som gründer er å bygge et internasjonalt nettverk. Det betyr at jeg har tatt del i utrolige mange små og store, formelle og uformelle events de siste årene. Der handler det om å gi mer en man tar, i USA kaller man det «pay forward»-kultur. I forrige innlegg av Anders fikk dere et illustrert eksempel av hva et ekte nettverk er i praksis.  Dette er et forsøk på dele noe av det jeg har lært så langt ved å bygge opp mitt eget.

Effekten av nettverk

Det å kunne ta et selskap fra 0 til 35 ansatte i 5 byer på 4 kontinenter på 12 md. er veldig mye enklere om man har nettverket på plass. For å finansiere denne veksten, og finne talentene og kundene, har jeg utnyttet nettverket til det fulle.

Når Niklas Zennström over en pils, mens du ser på, pitcher Kahoot! til Ilkka Paananen (CEO, Supercell), da vet man at nettverkseffekten er på plass. Styrken i ditt nettverk er ikke hvor mange du kjenner, men hvem de er, hvor de er plassert og aller viktigst; hvor fort kan du aktivere dem.

Vi har mange flinke nettverksbyggere i Norge, og det bygges nå opp supre arenaer som By:Larm, Kulturhuset, Startuplab, MESH, Startup Norway, 675, Oslo Innovation Week, Bakken & Bækk med flere. Folkene som står bak dette er ledestjerner jeg har stor respekt for.

Det å bygge nettverk var et aktivt valg jeg tok lenge før vi startet Kahoot!, det var faktisk en av de viktigste forretningsstrategiene i «We Are Human». En stund tilbake var det kynisk å aktivt bygge nettverk, men nå er det fritt frem dersom du behersker kodene. Som dyslektiker lærer du deg fort hvor mye verdi det er i få andre med på laget, det har hjulpet meg å knekke noen av kodene.

Styrken i ditt nettverk er ikke hvor mange du kjenner, men hvem de er, hvor de er plassert og aller viktigst; hvor fort kan du aktivere dem.

Don’t fake it til you make it

Et relevant og verdifullt nettverk tar tid og det kan ikke «fakes». Jeg ville ha en bredde og kvalitet som sikret meg et konkurransefortrinn. Så da måtte jeg gi av meg selv, og stille opp der andre trengte meg. Det å kjøpe seg inn på prestisjeevents har jeg lite tro på, du må være til stede fordi noen i nettverket mener du fortjener det (det vil si at du bringer mer til nettverket enn du tar ut). Det betyr at små events uten masse prestisje kan være mye viktigere enn et topplederevent.

Jeg har jobbet aktivt med dette siden min første jobb i London for 10 år siden, og noen konkrete grep jeg tok var:

  1. Lærte meg å takle det «kleine» med å være den nye, den som tar kontakt.
  2. Bidra i fagnettverk med blogger, workshops, foredrag og paneldebatter.
  3. Aktivt la en strategi for å bli en «thought leader», det å være en sitert fagperson i den offentlige debatten der jeg ønsket å delta.

Man er ikke en leder før andre gir deg den statusen, derfor er det viktig å si ja til å snakke på events, og si ja til intervju i pressen, uansett hvor smått det er. En liten paneldebatt i London resulterte i at jeg har snakket på verdens største tech konferanse SXSW, og en annen tok meg til en politisk debatt på OCED i Paris.

Bygg nettverk med brukere og kunder

Kahoot! er et brukerorientert selskap, vi har gode design prosesser, der det å forstå brukeren og brukerens situasjon står i sentrum. Et av verktøyene er å bygge nettverk med våre superbrukere, de er noen av de viktigste fanebærerne vi har og lojale følgere i mange år. Ved å få tilgang til deres nettverk, bygger vi også tidlig opp en utrolig god base med brukere vi kan lære av. Dette har for oss vært nøkkelen til at vi har truffet så bra med vår plattform.

Skap egne nettverk

Der jeg så at et nettverk og en arena manglet, skapte jeg det med kloke hoder. Jeg er gründer av Nordic Connection i London, sammen med Charles Armstrong, Tor Grønsund og Emil Økstad. Det ble skapt for å utnytte en konkret mulighet vi så, og for å få andre viktige aktører på banen som IKT-Norge, UK Trade & Investment, Oslo Business Region med flere.

Ta en aktiv rolle

Når nettverket vokser, ber folk deg om å stille opp på mye mer enn du har tid til. Det er like kjipt å si nei hver gang. Jeg har blant annet sagt ja til å sitte i Juryen for BAFTA, undervise på UCL Mobile Academy, være rådgiver til co-working pioner Trampery London og Oslo Business Region, og nå nylig å bli mentor hos 500 Startups. Poenget er å vise at man må bidra bredt på flere nivåer, og bevise at disse rollene springer ut av å bidra positivt til en bredt kreativt miljø. Det å ta en mer aktiv frivillig rolle gir begge parter merverdi, men ikke minst masse verdi til nettverket rundt.

Det å bli valgt inn som Fellow av Royal Society of Arts (RSA) var en liten personlig seier, men det viktigste er at det er en arena jeg nå kan bygge videre på. Gjør jeg det riktig blir det et nettverket jeg håper andre i Norge kan dra nytte av.

Jeg pleier derfor konstant mine relasjoner og det er en x-faktor jeg og Kahoot! trenger for å nå våre mål.

@johanbrand


Som en fotnote vil gi masse kudos til Startup Extreme for hva de skapte i sommer, jeg måtte i siste øyeblikk velge Founders Forum i London. I Startup Extreme har Norge fått en event som kan bli starten på en av de viktigste nettverkene som bygges opp i Norge for vår generasjons gründere. Jeg håper jeg også blir invitert neste år, sammen med noen ringrever.

Kommentarer