An Interesting Day!

BB03farge-2

Johan Bakken – Bakken & Bæck, Chris Kalani – Wake, Tobias Bæck – Bakken & Bæck, Foto: Anne Valeur

Denne uken arrangerte et par av Norges råeste unge gründere, Tobias Bæck og Johan Bakken, «An Interesting Day» for 100 spesielt inviterte venner og partnere. Vennene besto blant annet av ledende designere, forretningsutviklere og gründere fra Dropbox, Facebook og Vimeo. Flere av dem er regelmessig i Norge på grunn av sitt vennskap og partnerskap med personene bak design og teknologiselskapet, Bakken & Bæck.

Det er ikke så mange i Norge som kan få eliten av amerikanske «startup-kids» til å komme hit uten å betale latterlige summer. Og det er enda færre gründere basert i Norge som er en naturlig del av Silicon Valley-miljøet. Bakken & Bæck er et unntak. De har tilgang til mye av det som skjer, og de som får det til å skje, i Silicon Valley. For de fleste som drar dit er det ikke sånn.

B&B-AID

Steilene, Foto: Anne Valeur

«SILICON VALLEY»

Silicon Valley-turisme begynner å bli et begrep i innovasjonsmiljøet, og handler i hovedsak om alle som drar dit fra bedrifter, organisasjoner og statsapparatet for å forstå innovasjonsmiljøet i verdens gründer-hovedstad. Som regel har de blitt lokket inn i et opplegg av en innovasjonskonsulent med «SILICON VALLEY» trykket med store bokstaver på visittkortet. Jeg har vært med på turer med slike grupper, og jeg har vært i Silicon Valley med Bakken & Bæck og andre rå gründere.

La oss se for oss to turer for å illustrere forskjellen – 1) Byråkratur, og 2) Kreatur:

1) Byråkratur

På Byråkratur starter vi gjerne med en tur til Google (en resepsjonist med en standardpresentasjon gir oss en kjapp omvisning fra utsiden og resepsjonen). Her lar vi oss imponere av fargene på interiøret og hvor unge alle som jobber der er. Deretter har vi en lang pause med en god lunsj, som er blitt anbefalt av noen hjemme i Norge. Vi snakker om hvor spennende det er å være i Silicon Valley og om hva vi holder på med hjemme.

Deretter får vi et foredrag av en «ekspert» med «SILICON VALLEY» på visittkortet. Han tar oss gjennom historien til området og legger inn store doser humor for å sørge for å bli anbefalt til neste gruppe som skal sendes over.

På kvelden har vi egne planer. Noen vil få med seg Golden Gate Bridge, og andre vil gå på et museum eller et show de har fått anbefalt av venner i Norge. Tilbake i Norge er vi alle enige om at det var en fantastisk tur, og vi går tilbake til hverdagen trygt skjermet fra unge «techies» og fargerikt interiør.

2) Kreatur

På Kreatur lander vi 18.00 og drar rett i en bursdag til en kamerat av Bakken & Bæck, som er gründer i en av de hotteste startupsene i området. Vi oppdaterer hverandre på hva som har skjedd siden sist, og blir introdusert for en interessant og hyggelig gjeng med tech-folk og San Francisco natives.

På morgenen etter drar Bakken & Bæck for å snakke med investorene i sitt nyeste prosjekt Wake (First Round) og jeg stikker på en frokost med Norges råeste gründer i området, Jørn Lyseggen (Meltwater). Han har fantastiske ideer om hva MESH bør gjøre i Silicon Valley og kobler meg på personer jeg ikke har tilgang til selv.

Deretter møter jeg to av de råeste gründerne fra Silicon Valley, som jobber med å utvikle innovasjonsmiljøet. De forteller meg at de ikke kommer til å starte WeWork eller GeneralAssembley i Norge, på grunn av det de mener er en for sterk statlig involvering i miljøet, men ønsker oss lykke til.

Til en sen lunsj møter jeg Bakken & Bæck som inviterer på en grilling hos sjefdesigneren i Dropbox – han har de kjent siden de begynte å snakke om design og teknologi på nettforum på slutten av 90-tallet.

Vi diskuterer hvordan vi kan koble miljøene i Silicon Valley og Norden tettere sammen gjennom teknologi, nettverk og nye investeringsmodeller. I det vi skal gå stopper en engelinvestor og seriegründer oss (vi møttes alle sammen i en sauna på Nordens største innovasjonsevent, SLUSH, fire måneder tidligere). Hun lurer på om vi endelig har flyttet over til San Francisco. Vi avkrefter, men inviterer henne på en kaffe og får med oss at hun skal begynne å investere i Norden. Vi lover å hjelpe med det vi kan, og løper deretter hver til vårt.

Etter lunsj har jeg et møte med gründeren av et akseleratorprogram, og vi blir enige om å prøve å få til noe i Norge.

AID09

Allan Yu – Google X, Foto: Anne Valeur

På vei til grillingen senere på dagen ser Tobias en fire meter høy heliumsflamingo som han blir forelsket i. Etter litt hard forhandling eier han en plastflamingo og en idé om å lage et sommerevent i Norge for venner og partnere, som på mystisk vis er skapt i møte med vår nye følgesvenn. Johan digger ideen, og vil gjøre det til et utkledningsarrangement for å teste komfortsonene til partnerne og de amerikanske vennene (og for å kunne bruke kakemonsterdrakten sin).

Grillingen er hyggelig, vennskapene fordypes og informasjon og muligheter formidles uten at man tenker over at det skjer. Tilbake i Norge en uke senere er vi enige om at det er utrolig mye vi har lyst til å gjøre, og vi har fått en vitamininnsprøytning som gir motivasjon inn i arbeidet med å utfordre det norske innovasjonsmiljøet. Ideene fra lunsjen tas opp igjen og lanseringsdato for første prosjekt settes til februar 2016.

Begge turene er løst basert på virkelige turer og poenget er å illustrere den enorme forskjellen på hvordan et innovasjonsmiljø ser ut fra utsiden og innsiden. Dersom man er en aktiv deltager i innovasjonsmiljøet er Silicon Valley noe helt annet enn om man bare kommer for å se på.

Det er viktig å forstå dette, fordi så mange påvirkes av teknologirevolusjonen og må ta stilling til den. Min anbefaling er enkel. Dersom du ønsker å være i front på innovasjon må du helhjertet satse på å bli en del av det ekte innovasjonsmiljøet, som person og som bedrift. Du må være villig til å ta risiko og du må lære av gründerne og personene som er integrert i miljøet. Gjennom dedikasjon over tid blir du en integrert del av miljøet, og får med deg hva som skjer uten at du tenker nevneverdig over det. Har du noe å bidra med blir du også eksponert for spennende muligheter og interessante personer.

AID07

Karl Kristian Wickstrøm–MESH, Foto: Anne Valeur

PS: Alle som kom til Norge for å delta på «An Interesting Day» hadde en fantastisk dag. Bakken & Bæck bidro med arrangementet til å lage litt sterkere bro mellom deler av det norske og amerikanske innovasjonsmiljøet!

 

 

 

Kommentarer