Work hard, play harder!

Marbella_crossfit_team

Det er ikke bare hodet som jobber hardt på strategisamling med Douchebags.

De beste strategiene blir ikke lagt på kontoret. Forrige uke la Douchebags sine største strategiske planer noen sinne. Planene ble klekket ut på en tennisbane, et crossfit-senter, på vindsurfebrett, og i et badebasseng.

Hvert år samler vi bedriftens lederteam og styre i Jons hus i Marbella. Disse dagene synes jeg er noen av de gøyeste dagene i løpet av hele året. Det er noe magisk som skjer når hele teamet samles for å legge planer for bedriftens fremtid. Samlingen i år var intet unntak, og vi sitter igjen med følelsen av at bedriften er blitt løftet til et helt nytt nivå. Derfor vil jeg benytte muligheten her til å understreke hvor ekstremt viktig det er for alle gründerbedrifter å prioritere slike samlinger.

Strategisamlinger kan sammenliknes med å kaste bensin på et bål. Ulmende tanker og ideer får mulighet til å blusse opp, og de aller beste tar skikkelig fyr.

Som gründerbedrift er det veldig lett å bli fanget i daglig drift i hverdagen. Det er hele tiden tusen ting som skjer på alle kanter, og det er veldig fort gjort at man blir mer reaktiv enn proaktiv – rett og slett fordi man ikke rekker å komme på forskudd av alle tingene som renner inn. Dermed blir man sittende med hodet nedi grøten, uten å klare å heve blikket og se fremover.

Men selv om alle vet at «det er lurt å ha strategisamlinger», så har jeg på følelsen at dette er likevel en ting som ofte blir sløyfet i gründerbedrifter. Og det er jo forståelig. Det er vanskelig å anslå verdien av hva man får ut av en strategisamling på forhånd.

Gründerbedrifter må være ekstremt kostnadseffektive, så det er lett for at man kutter alle poster som ikke leder til direkte inntjening. Men det er ikke alltid så smart.

Viktigheten av å prioritere tid og ressurser til å ta en timeout fra daglig drift for å samle teamet utenfor kontoret, kan ikke overvurderes. Det er her man klarer å åpne opp for å tenke de virkelig store tankene. Kontoret er rett og slett for trangt, mentalt, til å klare å løsrive seg fra alt og tenke nytt. Det er også en kjent sak at gode ideer dukker ofte opp når man minst venter det. I dusjen, på sykkelen, på fjelltur. Da får hodet en mulighet til å slappe av og la ting bearbeides i underbevisstheten. Derfor sier vi ofte til oss selv «work hard, play harder!» Det er verdifullt å koble av og utfolde seg mentalt og fysisk. Det er heller ikke tilfeldig at vår strategisamling inneholder et høyt nivå av fysisk aktivitet. Mellom arbeidsøktene legges det inn tennispauser, crossfit, vindsurfing, osv. Og det er ikke til å legge skjul på at flere av de aller beste planene faller på plass utenfor møtebordet.

Bassengkanten er et fint sted for gode diskusjoner.

Pool time: Bassengkanten er et fint sted for gode diskusjoner. Foto: Truls Brataas

For min del er det to hovedelementer i en slik strategisamling som gir en enorm motivasjon.

1) Å stoppe opp for å kaste et blikk bakover og se hva bedriften faktisk har oppnådd i løpet av året som har gått

2) Å se på hvilke muligheter vi har fremover, og danne nye mål og ledestjerner

Det var en god følelse å se tilbake på året som har gått. Bedriften har oppnådd mye vi kan være stolte over. Store strategiske samarbeid er inngått, nye produkter er blitt lansert og nye markeder er åpnet.

Og enda viktigere, det var utrolig motiverende å se fremover. Bedriften har kommet langt siden vi startet i 2012, og det er nå de virkelig store tingene begynner å ta form. Bedriftens nettverk har vokst eksponentielt siden starten, og med det åpnes stadig nye dører. Noen av planene som nå er blitt konkretisert i action points, er store ting vi så vidt turte å drømme om for bare et par år siden. Jeg innser at det har blitt ganske mange «shit, nå må jeg klype meg selv i armen»-episoder i det siste.

Bensin på bålet: Store tanker får spillerom på strategisamling

Bensin på bålet: Store tanker får spillerom på strategisamling. Foto: Erling Magnus Solheim

Da vi forlot Marbella, var alle høye på energien som hadde blitt skapt. Og da vi kom tilbake på kontoret i Oslo morgenen etter, var det med stjerner i øynene. Og veldig lange gjørelister. Nå skal strategi bli til handling.

Work hard, play harder!

Mette

Kommentarer