Kommer du til å takke ja til en venneforespørsel på Facebook fra toalettet ditt?

facebook-friend-request

Selv du som liker å lese tekst på glanset papir er enig med meg i at Internett, med stor I, var og er en «game changer» på lik linje med den industrielle revolusjonen, i denne sammenhengen, historieløst-men-for-å-illustrere-et-poeng, med liten i.

Det er utenkelig å tenke seg vår vidunderlige verden uten nettverket av datamaskiner som fra 90-tallet skapte grobunn for et googol[1] antall nye bransjer, ofte ved å først sette fyr på eksisterende. For selv du som liker å lese tekst på glanset papir vet at du akkurat nå holder i fortiden, og at du snart må slippe. Papiret var i sin tid første gang vi mennesker lagret informasjon utenfor vår egen hjerne og dermed for alvor akselererte utviklingen av arten, men nå er hjernene våre i ferd med å direkte å koble seg opp på Internettet. Og papir er til å fyre med.

Ja, du er enig med meg i at Internett fortjener en stor I. Om ikke ennå, så i hvert fall før du er ferdig med tenne teksten.

 

Stor I og snart stor T

Du har kanskje hørt uttrykket, uten å reflektere over hva det betyr. Hva det egentlig betyr. Internett of Things, kaller de det. Tingenes Internett. Sensorer, trådløse sendere, mottagere og prosesseringskraft har blir kraftige og billige nok til å inkluderes i alt.

I alt. Dørlåser, termostater, treningsarmbånd og biler er allerede her, og de snakker med deg og med Internett. Snart kommer klærne dine, sengen din, kjøleskapet og hele byen. De snakker med deg og med Internett. De ser, måler, rapporterer. For å gjøre livet ditt lettere. De som spekulerer i hva dette betyr for utdanning, økonomi, helse, menneskeheten og utviklingen av arten tar feil. Uansett hva de spår, så kommer implikasjonene til å bli større.

Internett i dag er ikke begrenset av båndbredde eller prosesseringskraft; men av mengden datakilder. I dag er kilden mennesker. I morgen vil det være alt rundt deg. Fra milliarder av datakilder til googol. Og tingene vil etter hvert også kunne snakke med hverandre, for å utveksle informasjon. Tingenes Internett.

Du er enig med meg at Internett fortjener en stor I, og at ting snart blir Ting. Og du er enig med meg i at du bør akseptere venneforespørselen på Facebook fra Toalettet ditt.

Toalettet ditt har sendt analysen av urinprøven din fra i dag tidlig til legen og fått beskjed tilbake at du med overveiende sannsynlighet er gravid, og nå får du beskjed i en privat melding på Facebook fra Toalettet mens du er på jobb. Kjøleskapet ditt har fått beskjed om å justere handlelistene til å passe din anbefalte diett de neste ni månedene. En drone er allerede på vei hjem til deg med første leveranse.

Kjøleskapet tok seg også friheten til å overstyre legens råd og la inn en større sjokoladebestilling. Basert på din DNA og tidligere kjøp er det forventet med googol sannsynlighet at du vil få en økt lyst på mørk sjokolade fremover.

For ikke alt forandrer seg.

 

[1] Ordet GOOGOL beskriver tallet 1 etterfulgt av 100 nuller, og bakgrunnen til selskapsnavnet ”Google”

Kommentarer