Norge banker Sverige og Finland i innovasjon!

Unacast ble kåret til beste nye nordiske selskap under Nordic Startup Awards. Fra venstre: Martin Sahlén, Thomas Walle, Kjartan Slette

Det vil si, det er ikke helt korrekt. Ikke helt ennå. I Sverige og Finland er de både flinkere til å plante nye selskaper og til å tiltrekke seg utenlandsk kapital for å dyrke selskapene videre. Spotify, Klarna, Soundcloud, King, Mojang, Supercell og Rovio er noen få av mange svenske og finske selskaper som hevder seg på global arena. I Norge i senere tid har vi hatt lite å skryte av, sett bort fra TIDAL som ble solgt til Jay Z altfor tidlig. Vi er på mange måter fortsatt en råvarenasjon.

Men dette endrer seg i takt med at oljen blir mindre viktig og innovasjon helt avgjørende. Som nasjon er vi midt i en kollektiv snuoperasjon, med den store styrken at vi har kapital til å gjøre det som trengs og ta den tiden det trenger. Dette ble tydelig demonstrert da Anita Krohn Traaseth, leder for Innovasjon Norge, presentere «Drømmeløftet» i mai. Et manifest som både strategisk og operasjonelt viser vei inn til fremtidens Norge.

Det klareste og eneste viktige beviset på at norsk innovasjon er på fremmarsj finner vi i mengden av nye norske selskaper som begynner å hevde seg på globale arenaer, og noen av de beste eksemplene er mine medskribenter her på Gründerbloggen: Kahoot!, Xeneta, Douchebags og Mesh. Og vi er stolte over at Unacast ofte blir nevnt i samme åndedrag.

Vi er også stolte over at Unacast har blitt lagt merke til i Norden.

Én gang i året samles den nordiske innovasjonsbransjen for å kåre de aller beste selskapene i vår region, og resultatene her er en klar indikasjon og status på styrkeforholdet mellom de nordiske landene. Nordic Startup Awards ble i år holdt i Helsinki, og det er gledelig å kunne melde at Norge tok hjem flere førsteplasser enn både svenskene og finnene, og like mange som danskene.

Mesh ble kåret til beste kontorfellesskap, Dirtybit ble kåret til beste selskap uten ekstern finansiering og Unacast ble altså kåret til Nordens beste nye selskap.

Dette betyr ikke at vi har lykkes med å snu nasjonen mot innovasjon, men er allikevel et positivt signal om at vi er på rett vei. Og med selskaper som verden legger merke til, følger også kapital. Utenlandske investorer kommer i de neste årene til å legge mer og mer penger igjen i Norge, som de har gjort i Sverige og Finland i mange år allerede.

Neil Murray fra Nordic Web, den danske vinneren av årets startup-journalist, spår at Norden som region vil dra fra UK i løpet av kun få år når det gjelder hvor mye penger som blir investert i nye selskaper. Et Norge i forkant av nordisk innovasjon vil sørge for at en betydelig andel av disse antatte 4,6 milliardene dollarene i investeringer i 2017 vil tilfalle norsk innovasjon.

Nå er det kun opp til oss. Og det er sånn vi liker det.

 


 

Her er alle vinnerne fra Nordic Startup Awards 2015:

Kristo Ovasko – Founder of the Year (FI)
Martina Elm – Developer Hero (SE)
Be My Eyes–Best Social Entrepreneurial Tech Startup (DK)
Startup Reykjavik–Best Accelerator (IS)
Neil Murray–Startup Journalist of the Year (DK)
MESH–Best Office Space (NO)
Dirtybit–Best Bootstrapped (NO)
Creandum–Best Professional Investor (SE)
Unacast–Best Newcomer (NO)
Falcon Social–Startup of the Year (DK)

Kommentarer