Risikobildet ser helt annerledes ut fra innsiden enn hva det gjør fra utsiden

Entreprenørskap og ekstremsport har mye til felles. Det handler om mer enn å kaste seg utfor. Foto: Making View AS

 

Det er enkelt å påpeke at ekstremsport innebærer stor risiko – spesielt dersom man ikke har prøvd det selv. Akkurat det samme gjelder for entreprenørskap.

 

I et intervju med DN 19. mai forteller Aksel Lund Svindal (32) at han ser mange likhetstrekk mellom toppidrett og entreprenørskap.

«Lidenskap kombinert med hardt, målrettet arbeid og villighet til å gå hele veien og bruke den tiden det tar.» (Aksel Lund Svindal, intervju i DN)

Aksel peker på et viktig poeng – entreprenørskap krever også hardt, målrettet arbeid for å lykkes. I Douchebags er vi heldige som får jobbe med flere av verdens fremste ekstremsportutøvere. Det gir oss muligheten til å få en helt annen forståelse av deres arbeid, og hvor likt vårt arbeid er på mange måter. La oss ta Jokke Sommer og Espen Fadnes som eksempler. Jokke og Espen er to av verdens mest ekstreme basehoppere og vingedraktflygere.

Når Jokke og Espen flyr nedover langs en fjellvegg i over 200 km/t, uten annet beskyttelsesutstyr enn en hjelm på hodet, ser risikoen helt latterlig enorm ut. Men hva man ikke ser, er alle de utallige timene med forberedelser som ligger bak denne prestasjonen.

Mental trening, fysisk trening, detaljert analysearbeid, små men livsviktige forbedringer. Tusenvis av treningshopp, og hundrevis av bomturer. Jokke og Espen kjenner linjene de skal fly, bedre enn sin egen håndflate. De har gradvis opparbeidet seg en magefølelse for hva som er mulig og hva som ikke er mulig. Og det er også derfor de kan ta steget videre, utenfor hva som er blitt gjort før. Og da er heller ikke risikoen lenger helt hinsides likevel.

Akkurat det samme gjelder for entreprenørskap. Dersom man tar en kikk på hva «gründerstatistikker» tilsier, så er entreprenørskap i aller høyeste grad en risikofylt affære. Syv av ti gründerbedrifter overlever ikke mer enn tre år, ifølge tall fra SSB. Men til sammenligning – syv av ti gjennomsnittlige nordmenn ville neppe ha klart å komme seg helskinnet ned alpinløypen Kitzbühel heller, dersom de hadde prøvd.

Det er ikke relevant å bry seg så mye om hvor mange som har prøvd. Fokus burde være på å gjøre den nødvendige jobben før man prøver.

Vi i Douchebags har bygget opp en kunnskap som er vanskelig å forklare. Den består av en blanding av erfaring, guts og kreativitet. Vi har utviklet en magefølelse som gjør at vi kan trå utenfor løypen og skape nye veier. Vi legger ikke skjul på at vi synes store aktører som har gått foran oss, ikke er kreative nok. Det gir oss motivasjon å se at vi kan gjøre ting på en ny måte. Det er også nettopp dette vi ønsker å inspirere andre til å gjøre, gjennom våre produkter. Vi ønsker at folk skal reise og oppdage verden på sin egen måte. Gå utenfor stien og finne sin egen vei.

Tiril Sjåstad Kristiansen er en av verdens beste kvinnelige twintipkjørere. Tiril er en 20 år gammel jente fra Geilo som i 2013 vant X-Games, som i mange aspekter er større enn å vinne OL. Når Tiril slenger seg utfor gigantiske hopp, så er det lett å tenke at hun må jo mangle all forståelse av risiko. Dersom hun hopper for langt eller for kort, er det overhengende sjanse for alvorlige skader. Men Tiril ville neppe ha satt utfor hoppene i X-Games uten å ha først brukt hele sin oppvekst på å gradvis bygge opp en magefølelse av hva hun er i stand til å klare med ski på beina.

Tiril og andre innovative ekstremsportutøvere som henne, inspirerer oss hver dag i vårt arbeid.

Jeg klarer aldri helt å fatte hvor mange ekstremsportutøvere i verdensklasse dette lille landet vårt har klart å produsere. Norge har verdensledere innen alle ski- og snowboardklasser. Mennesker som tenker utenfor boksen, og blir best i verden. Vi kan være stolte av pionerer som Terje Håkonsen, Kari Traa, Aksel Lund Svindal, Øystein Bråten, Pia Nic Gundersen og så videre. Drar man til Ål i Hallingdal, finner man Mads «Makken» Haugen, som er en av klodens beste freeride syklister. Makken er den eneste nordmannen som noensinne har deltatt i verdens farligste sykkelkonkurranse, RedBull Rampage i Utah. Antallet norske verdensenere innen ekstremsport er altfor høyt til å nevne alle her. Tenk så fett det hadde vært å kunne si det samme innenfor entreprenørskap!

Det er ikke lett å forstå den reelle risikoen i noe man ikke selv har opplevd. Sånn er det med ekstremsport, og sånn er det med entreprenørskap.

Dersom du har en gründerdrøm i magen, men er redd for å satse, så vurder om du er villig til å legge ned det nødvendige arbeidet. I så fall – hva er risikoen, egentlig?

Hot tips: I juni går kanskje den råeste startup-konferansen noensinne, Startup Extreme, av stabelen på Voss. Her vil nettopp entreprenørskap og ekstremsport være i fri utfoldelse, sammen med investorer og media. Douchebags kommer – kommer du?

Gi gass!

Mette

Følg @douchebags på Instagram

Kommentarer