Vi er et land med pyser

 

2013-09-20 08.40.00 HDR kopi

Goodbye WiMP. Vi kommer aldri til å glemme.

 

Alicia Keys, Win Butler & Régine Chassagne, Beyoncé, Calvin Harris, Chris Martin, Daft Punk, Jack White, Jason Aldean, J. Cole, Kanye West, Deadmau5, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna og Usher med Jay Z i spissen …

… har akkurat kjøpt norske Aspiro, som eier WiMP og TIDAL, for 54 millioner dollar. Ryktene sier at selskapet et par dager senere etter ytterligere investeringer er verdt 250 millioner dollar.

La meg gjenta.

Alicia Keys, Win Butler & Régine Chassagne, Beyoncé, Calvin Harris, Chris Martin, Daft Punk, Jack White, Jason Aldean, J. Cole, Kanye West, Deadmau5, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna og Usher med Jay Z i spissen …

… har akkurat kjøpt norske Aspiro, som eier WiMP og TIDAL, for 54 millioner dollar. Ryktene sier at selskapet et par dager senere etter ytterligere investeringer er verdt 250 millioner dollar.

 

Og i god norsk tradisjon var fokuset her hjemme på den uheldige presselanseringen, og hvor liten sjans TIDAL har for å lykkes mot sterke konkurrenter som Spotify og Apple. Konklusjoner for øvrig basert på informasjon som kun Jay Z og hans medeiere kan besitte. Den norske edrueligheten er fin å ha, men hvordan skal vi noensinne lykkes som en innovativ post-olje innovasjon når vi ikke engang klarer å ta innover oss de delseirene vi har på vei mot målet? Igjen: Jay Z kjøpte norsk teknologi og norske ansatte og femdoblet verdien over natten. Hvor er stoltheten?

Hvor er analysene over salget, og hva dette vil bety for norsk innovasjon og næringsliv fremover? Hvor er politikere og forskere med sine kommentarer? Hvor er intervjuene? Hvor er stoltheten?

Det vi mangler av stolthet tar vi igjen i feighet. Meg selv inkludert. Jeg var i posisjon til å selv medbestemme Aspiro sin fremtid og satse globalt. Det samme var andre ansatte, ledere og eiere. Men vi var feige. Kall det manglende erfaring, kall det lav selvtillit, kall det hva du vil. Resultatet er uansett at Aspiro nå er utenlandsk eid, og det for en sum langt under den reelle verdien. Vi levde virkelig opp til navnet WiMP. Vi er et land med pyser.

Personlig kommer jeg til å sørge for at det samme aldri kommer til å skje igjen. Ikke med meg. Leksen er lært.

 

Vi må feire å våge. Og våge å feire.

Derfor, til Jay Z og til alle de andre der ute som kommer til å ønske å kjøpe norsk teknologi de neste årene: «Jay Z! You got lucky, #TIDAL was a bargain. You won’t so easily buy @Unacast or other innovative Norwegian companies #WiMPnoMORE

Statementet er på under 140 tegn og Twitter-vennlig. Erstatt Unacast med ditt selskap, og la oss få ut budskapet klart og tydelig.

Leksen er lært. La WiMP for alltid være et symbol på vår feighet. Og at vi fra nå feirer å våge. Og våger å feire.

Kommentarer