Join en startup, spreng noen grenser!

250 personer var påmeldt til eventet join a startup på StartupLab. Photo: Maria Ameli

250 personer var påmeldt til eventet ‘Join a startup’ på StartupLab. Photo: Maria Ameli

Min første startup gikk på trynet. Jeg hadde drømt i månedsvis om hvordan min idé skulle løse store utfordringer og endre en liten del av verden, og jeg var klar for mitt livs eventyr. Slik gikk det altså ikke. 

Eventyret jeg bega meg ut på var ikke i nærheten av det mine drømmer hadde vist meg, men det var ikke mangel på innsats det sto på. Derimot var ikke realitetsorienteringen helt på plass, noe som bød på større utfordringer enn jeg hadde mage for å spise. I min startup var det kun meg, og når jeg alene forsøkte finne ut hvordan jeg skulle blåse liv i ideen min ble det bråstopp.

Mentalmuren
Med mangelfullt nettverk, ingen kommersiell erfaring og venner som hadde andre interesser enn entreprenørskap og business, ble mulighetenes verden fort til en mur av motstand.

Jeg visste rett og slett ikke hvordan jeg skulle omsette ideen og planene mine til praktisk arbeid og heller ikke hvor jeg skulle søke hjelp.

Jeg innså likevel at mine grenser ikke handlet om mangel på ideer og vilje til å gjennomføre, men om praktisk kunnskap til å få ting gjort. Jeg trengte å lære fra noen som var mer kunnskapsrik enn meg, og med det i mente bestemte jeg meg for å finne meg en plass i en eksisterende startup.

På leting
Jeg fant en startup med en idé som tiltalte meg i den svenske bedriften Mediaplanet. Selskapet hadde akkurat startet opp kontor i Oslo og trengte selgere. De hadde «proof of concept» fra det svenske markedet og nå ville de teste Norge med tanke på videre ekspansjon.  Jeg så på dette som en perfekt mulighet til å lære meg hvordan man kunne omsette ideer til kapital, søkte jobb og pitchet meg inn døren. 

Learn the ropes
Fra dag 1 ble vi som ansatte drillet i hvordan vi skulle selge ideer og visjoner. Ingenting ble produsert før vi hadde et salg i boks.

Som ansatte fikk vi stor frihet til å feile og prøve igjen, vri om ideer, skape vår egen arbeidsdag og ikke minst muligheten til å vokse innad i bedriften.

Entreprenørske og fremoverlente forvandlet vi en bedrift bestående av et knippe ansatte og en god idé til et selskap med nærmere 400 ansatte i 18 land. Dette på kun 4 år.

Knuse muren
Selv fikk jeg kunnskapen jeg hadde søkt etter da jeg startet i jobben. Jeg jobbet tett på gründerne i selskapet og fikk være med på en reise der jeg startet som selger i Norge og etter hvert satt i «top managementet» internasjonalt. Reisen i seg selv var spennende, men det viktige for meg var at muren var knust.

Jeg hadde fått erfare hvordan man kunne transformere en idé til virkelighet hvis innstillingen og handlingen er rett.

Jeg hadde fått øynene opp for mulighetenes verden, og flyttet mine egne grenser for hva som var mulig.

Join a startup
Min reise i Mediaplanet er ikke på noen måte unik, og gjennom de siste årene har det blitt enklere enn noen gang å ta del i en startup. Sterke miljøer der gründere kan møtes har vokst frem og nye nettverk dannes.

Fra nærmest ingenting har aktiviteten i startup Norge blomstret, og vi begynner å nærme oss noe som etter hvert kan matche andre nordiske og internasjonale miljøer.

Her om dagen så også et nytt og lovende initiativ fra StartupLab, Mesh og Oslo Business Region dagens lys. Eventet ‘Join a startup’ der «hotte» Oslobaserte startups pitchet ledige stillinger var fullbooket til randen, og jeg er sikker på at mye godt vil komme ut av dette initiativet fremover.

Ledige muligheter
Hadde jeg sittet i min første startup i dag er jeg usikker på om jeg hadde tatt det samme valget igjen. Gode råd, nettverk og ressurser er mye nærmere nå enn før. Likevel mener jeg mitt valg ga meg uvurderlig erfaring som har rustet meg til å bygge større satsinger enn jeg noen gang kunne ha forestilt meg som første reise gründer.

Det er mange ledige muligheter der ute i dag, og hadde det ikke vært for at jeg sitter godt plantet i en av de mulighetene allerede ville jeg sterkt vurdert å ta del i en av dem. Å gründe sammen med andre er noe av det morsomste jeg vet.

Vi i Xeneta og våre bloggvenner Unacast, Douchbags og Kahoot! er alle på jakt etter entreprenørske talenter som vil være med å bygge. Vi er alle allerede godt på vei, og inviterer til å sprenge noen grenser i mulighetenes verden!

@LJ_Says
@Xeneta_AS

Kommentarer