Web-generasjonen tar over!

Ny teknologi gør det enklere å starte egne selskap og åpner for en kreativ livsstil.  Foto: Mads Schwencke.

Ny teknologi gør det enklere å starte egne selskap og åpner for en kreativ livsstil. Foto: Mads Schwencke.

Endelig skjer det ting i det norske startup-miljøet – og det er mer enn bare hype. Norge er i ferd med å våkne opp til et paradigmeskifte i næringslivet ledet frem av teknologi, kreativitet og entreprenøriell energi. En web-generasjon med nye grunnleggende verdier og behov for en ny type infrastruktur er i ferd med å etablere seg i næringslivet og som gründere.

De har forstått bedre enn noen at intellektuelle mekaniske prosesser og maskinelle oppgaver vil bli overflødige i fremtiden og at skapende kreative evner og tjenester vil danne mer og mer av det menneskelige laget i fremtidens samfunnsstruktur. I MESH jobber vi for å underbygge denne gruppen skapende mennesker og vi ønsker å være den drivende kraften i moderniseringen av den entreprenørielle infrastrukturen som må etableres for å styrke moderne innovatører!

Meg

Jeg går mot slutten av 20-årene og har snart vært gründer i et tiår. Jeg er med andre ord både ung nok til å tilhøre neste generasjons gründere og akkurat erfaren nok på innovasjonsscenen til å ha opplevd en ekstremt viktig periode i det norske og det internasjonale gründermiljøets utvikling. På åtte år har jeg rukket å gå på trynet med en eliterekrutteringstjeneste, solgt bedriften PramPack og i dag er jeg midt inne i oppstartsfasen av MESH sammen med et fantastisk team på 30 pers og et voksende community. Jeg har også sittet i en rekke startup-styrer og har vært borte i de fleste delene av det norske innovasjonsmiljøet på en eller annen måte. I 2014 klarte jeg også å lure meg med til toppledermøtet i Davos og jeg har vært rådgiver for en rekke toppolitikere og næringslivsledere på moderne innovasjon.

Som 21 år gammel gründer hadde jeg en ekstrem energi, tro på egne ferdigheter og et personlig behov for å utfordre fremfor å tilpasse meg. Jeg sov på kontoret, levde på studielånet og var på mange måter en personifisering av gründerklisjeene man får presentert i media og på innovasjonsforedrag. Jeg gledet meg til å komme inn i et kreativt, nyskapende miljø med mennesker som utfordret seg selv og omgivelsene – personer som ville skape – personer jeg kunne samarbeide med.

Det som traff meg var treige statlige inkubatorer, byråkrati og en oppstartskultur som i beste fall var kuet og lavmælt. Etter fire år og to selskaper, hvor et av selskapene – PramPack, ble solgt til Stokke i 2010 var tiltroen min til det norske innovasjonssystemet og oppstartskulturen tynnslitt, men heldigvis hadde PramPack fått oss ut av landet og inn i gründermiljøene i blant annet Stockholm og London.

Anders Mjåset i MESH bakgården under foredrag av Karina Hollekim Foto: Alex Assensi

Anders Mjåset i MESH bakgården under foredrag av Karina Hollekim Foto: Alex Assensi

I disse og andre ledende oppstartsmiljøer ble vi møtt med en forståelse og en energi som matchet vår egen og vi fikk raskt muligheter og inspirasjon gjennom nettverk, arrangementer og nye typer innovasjons-huber som var skapt av og for gründere. Det føltes litt som å komme hjem og miljøenes integritet, effektivitet og evne til inspirere genuine innovatører var på en annen planet sammenlignet med hvordan miljøet humpet av gårde i Norge i 2010, – web-generasjonens verktøy og verdier i forhold til åpenhet, kobling, kommunikasjon og deling lå til grunn for infrastrukturen og det ga utslag i økte muligheter og en skaperglede kombinert med en optimisme som brøt mentale barrierer og utvidet oppstarts-horisonten vår.

Bli i Norge?

Da vi solgte PramPack i 2010 brukte vi et halvt år på å utforske denne nye gründerbølgen internasjonalt og det vi kom frem til var dramatisk. Etter å ha reist mellom de ledende hubene et halvt år var vi overbevist om at vi var midt oppe i en teknologisk/entreprenøriell revolusjon og vi følte vi sto med et valg. Vi måtte enten flytte til en av de ledende innovasjonshubene eller vi måtte gjøre en innsats for å modernisere det norske innovasjonsmiljøet og koble det opp mot det ledende internasjonale oppstartsmiljøet.

Vi valgte det siste og er midt i oppstarten av innovasjonsplattformen MESH. Til nå har vi kapret 3500 m² midt i Spikersuppa noe som gjør oss til den ledende moderne innovasjonshuben i Norge. Per dags dato har vi over 250 medlemmer som bruker co-working og makerspacet vårt, vi hadde 517 arrangementer med over 30.000 gjester innom i 2014, vi har Oslos eneste innovasjonskafé, 3. mars åpnet vi 600 nye kvadratmeter for vekstgründere og etter påske åpner vi et fellesskap for investorer i Tordenskiolds gate 6. I et avsnitt høres det ganske enkelt og greit ut, men på innsiden av MESH er det store opp og nedturer som jeg gleder meg til å dele. Jeg vil også bruke spalteplassen til å filosofere rundt innovatører og til å diskutere hva som må til for å bygge en infrastruktur av og for gründere – altså et anti byråkratisk, gründerdrevet innovasjonsmiljø. Vi vil også gjerne provosere og skape det vi kaller “positive noise”!

Dette var en intro til meg og oss i MESH. Det er en sykt spennende tid i oppstartsmiljøet og vi gleder oss til å ta dere med på innsiden og til å komme ordentlig i gang. Gründerlivet er personlig og profesjonelt utviklende på et nivå som ikke passer for alle, men for dem som takler risikoen og har et brennende ønske om å skape noe er det få ting som kan måle seg. Gladkristne hobbygründere med app-ideer og vaffel-startups er jeg for min del lei av å lese om og jeg tror gjengen som skal dele reisene sine i denne gründerbloggen vil vise en annen og mer interessant side av gründerscenen – den delen der folk satser alt på grunn av passion og muligheter – på tross av usikkerhet og utfordringer!

Åpent community

Runder av mitt første innlegg med en oppfordring til gründere, investorer, kreative og progressiv næringslivsaktører – vårt community er deres community, så kom gjerne innom oss i Tordenskiolds gate 3. Vi har et åpent frokostmøte for å diskutere “Mer Privat Risikokapital i Norge”  i samarbeid med NVCA på onsdag og på fredag har vi en «Bubble Bar Banter Afterwork» med mange av de råeste gründere i byen!

Snakkes,
Anders

Kommentarer