Unacast vokser. Gründerbloggen vokser.

download_20150130_111132

Thomas og Kjartan på møter i New York, hvor Unacast åpner kontor snart 

Det er omtrent på dagen fem måneder siden Gründerbloggen startet her på E24, og følgelig også fem måneder siden Unacast så dagens lys. De fem månedene har ført med seg opp- og nedturer, men alltid med bevegelse fremover. Bevegelsene har ført oss fra Oslo til New York og London. Fra skissestadiet til et lansert kommersielt produkt. Fra tro, håp og kjærlighet til virkelighet. Og fortsatt kjærlighet.

Unacast går nå inn i en fase hvor fokuset primært er på utlandet. For å skalere kundeporteføljen og produktene. Vi skal bli verdens største aktør innenfor offline datasett, og den kampen kan kun kjempes der ute.

Samtidig ser vi her hjemme at det blomstrer en flora av gründere med globale idéer og ambisjoner med tilhørende globale selskaper. Gründere med vidt forskjellige bakgrunner og produkter, men med det felles at de opererer ”der ute”.

I takt med at Unacast vokser, er det derfor bare rett og rimelig at Gründerbloggen vokser i takt. Vi skal fortsette å skrive her, men sammen med Anders Mjåset i Mesh har vi invitert med oss dyktige gründere fra Kahoot, Douchebags og Xeneta. Alle representanter for den nye bølgen av oppstartsbedrifter her til lands, og alle motivert av å dele sine opp- og nedturer med E24 sine lesere.

Dette er altså ”nye” Gründerbloggen. Selskaper i forskjellige faser. Fra tidlig fase som Unacast, til allerede etablerte og suksessfulle industrielle aktører som Xeneta.

 

Vokse i takt

Thomas er i ferd med å flytte til New York med sin familie. Vi har kontor i London og våre partnere er nå fra hele verden. Nå handler det å sikre nok tilførsel av kapital, kompetanse og en dose flaks. Målet er fremover å være omtalt primært på E24 sine børssider og ikke på bloggen.

Dét sagt, vi skal altså fortsette å skrive her, men deler fra nå av spalteplass med de utvalgte selskapene nevnt over. Det betyr noen færre innlegg fra oss, men totalt sett mange, mange flere for dere. Og med bredere tematikk enn vi har kunnet levere alene.

Det er gode tider for gründerskap i Norge. Og det skal fortsette å gjenspeiles i bloggen.

 

Samtidig som vi deler stafettpinnen med våre gründerkollegaer, så har vi lyst til å også dele våre tre mest verdifulle erfaringer med dere:

 

1) Hent penger så fort du kan

Nei, du skal ikke hente inn penger som du ikke trenger, til verdivurderinger du ikke kan stå inne for. Allikevel så er verdien av feedbacken fra investorer både her til lands og i utlandet uvurderlig når man skal perfeksjonere forretningsmodell og fokusere produktet. Si hva du vil om investorer, men de er den gruppen som ser absolutt flest nye selskaper. Hver dag, hele året. I tillegg har det et nettverk av andre selskaper og potensielle fremtidige ansatte som man blir kjent med på veien. Unacast gikk tidlig i dialog med investorer, og selv om det har vært hardt arbeid, så har det vært et av våre smarteste valg. Bruk mest tid på kundene dine, det sier seg selv, men for vår del har investorer vært nesten like viktige. Og så har de tilgang på kapital. Det kan jo komme godt med.

2) Hør på alle, men ikke hør på alle

Når du går i dialog, som eksempelvis nevnt med investorer i punktet ovenfor, så får du også feedback. Mye av den feedbacken er god, men mye er også direkte skadelig. Vær trygg på hva du vil med selskapet og ta inn informasjon som er med å hjelpe deg å nå målet. På den andre siden så har vi fått mange råd på veien som enten er direkte feil, eller rent ut feige. Det er din jobb å sortere de ut. Få blir suksessfulle av feil eller feighet.

3) Det er trygt å komme fra Norge, men livsfarlig å bli for lenge i Norge

Alt kan alltid bli bedre, men det å komme fra Norge som oppstartsbedrift er en gave fra himmelen. God tilgang på kompetanse, høy betalingsvillighet for nye produkter, høy penetrasjon av ny teknologi, god hjelp fra Innovasjon Norge og et sosialt nettverk som betyr at veldig få faller helt igjennom økonomisk, selv om selskapet ikke tar av. Ta alt dette til deg, og så bli livredd for at du alt har brukt for mye tid her til lands. 7.295.000.000 av verdens befolkning bor ikke i Norge.

 

Og helt til slutt, her er 10 tilfeldig utvalgte bieffekter Gründerbloggen har ført med seg:

  • Nystartede Meeting Management har brukt Unacast sin strategi LIGHT som forretningsstrategi 
  • Vi har blitt invitert til å være med debattprogram på NRK om formueskatten. Dessverre kunne vi ikke stille
  • Vi har fått møtt noen av de flinkeste kvinnelige utviklerne i Norge basert på denne saken
  • Vi har blitt kjent med de mest spennende unge selskapene i Norge, og mange av de kaller vi venner nå
  • Innovasjon Norge har brukt oss som eksempel internt om hvordan man kan synliggjøre en nystartet bedrift
  • Flere har tatt kontakt med oss for å investere sine egne penger (NB, det finnes mange oljekroner gjemt i madrasser i Norge)
  • Vi ble bestevenner med sikkerhetsvakten på Web Summit som voktet trappen opp til investorområdet
  • Thomas har fått kallenavnet Rainman internt, og frasen ”Rainman sover ikke” brukes nå flittig
  • Vi ble ikke invitert på Blog Awards. Satser på neste år
  • Mammaene våre har allikevel blitt veldig stolte av oss

 

Takk for oss. Dette markerer slutten på Gründerbloggen del 1. Heldigvis er vi også med på del 2. Sees snart.

/Thomas og Kjartan

Ossto

 

 

 

 

 

 

Kommentarer