Finn din Magnus

unnamed (3)

Magnus er min Magnus. Hvem er din Magnus? 

Det skjer større ting i Unacast om dagen. Blant annet har Business Insider plukket opp hva vi jobber med, og vi er i ferd med å etablere en posisjon i utlandet samt etablere kontorer i NY og London. Vi har forespørsler fra selskaper over hele verden som er nysgjerrige på hva vi jobber med. Det å koble offline med online data, fysisk med digitalt, er noe markedsførere i alle bedrifter og alle medier har prøvd å få til lenge. Unacast muliggjør akkurat dette, og det har skapt enda større interesse enn vi kunne forutse. 

Det skal vi ikke skrive om i dag, selv om vi selvfølgelig kommer til å dele alt her i Gründerbloggen i løpet av nærmeste fremtid, sammen med spennende nyheter i forhold til selve blogg-formatet.

Følg med, som det het i gamledager på TV.

Alle har en Magnus

Med fem måneder under beltet, de mest interessant og mest lærerike månedene i våre yrkesliv, så kan man undre seg hvorfor man ikke tok spranget tidligere. Og nå i ettertid, ser jeg at inspirasjonen til å satse har vært rett foran meg hele tiden. Han heter Magnus.

Du har også en Magnus i omgangskretsen din. Alle har én. Eller hvis du er heldig, flere.

Min Magnus heter altså Magnus. Magnus Stensvik Wilhelmsen, og han har alltid gått sine egne veier. Jeg har ikke alltid forstått valgene, men det har vært valg, Mens jeg og de fleste andre, i etterpåklokskapens lys, har gått på mer opptråkkede stier så gikk Magnus sin egen. Og tok valg.

Trygt på min egen sti har jeg til tider vært både bekymret og forundret over at noen i det hele tatt ville velge å gå utenfor. Og i dette tilfellet snakker vi om å ta det til det ekstreme. Flere tonn med Heidelberg trykkerimaskiner er slept gjennom trange brosteinsbelagte gater i Gamlebyen i Fredrikstad for å bygge opp Presserommet Trykkeri. Et trykkeri som like gjerne kunne være sendt gjennom en tidsmaskin til 2015, hvor den mekaniske, taktfaste lyden av pressen blandes med en tung og forførende lukt av blekk. En reaksjon på at vi har blitt heldigitale og ikke lenger vant til å innta informasjon på noe fysisk, på tykt papir med sine kvaliteter og sine feil. Noe taktilt blant alt det glatte.

 

Du drar ikke tonn over brostein uten å ville noe

Et utdøende håndverk og flere tonn med trykkpresser i en trykke-nisje anno 2015 er ikke typisk globalt skalerbart, og trolig ikke en bransje investeringshus som Northzone sånn umiddelbart har i kikkerten. Og det er nettopp derfor det kommer til å lykkes. Du drar ikke disse tonnene over brostein med vinsj uten å ville noe. Uten at du har et brennende ønske om å skape noe. Fullt og helt med hjertet.

Jeg vet ikke om det skal kalles dedikasjon, inspirasjon eller galskap. Uansett hva det kalles, så er det noe jeg også har følt disse siste fem månedene. Og jeg vet nå at vi trenger mer av det. Det er enkel matematikk. Syv av ti oppstartbedrifter overlever ikke.

Presserommet vil forhåpentligvis være blant de tre. Unacast vil forhåpentligvis være blant de tre. Nettopp på grunn av viljen til flytte tonn. Men, selv om det ikke skulle gå veien har det allikevel vært viktig å satse. Tre av ti oppstartbedrifter overlever, og en av måtene vi får mange nok suksessfulle selskaper ut i andre enden er å starte mange nok selskaper. Det er enkel matematikk.

Jeg skulle ønske jeg forstod dette tidligere. At det var Magnus som hadde rett og jeg som hadde feil. At min bekymring og forundring burde vært erstattet med beundring. Den eneste måten jeg kan leve med mine tidligere feil er å gjøre Unacast til en suksess.

For å vinne tilbake de årene jeg ikke forstod. Og for å være med å endre statistikken fra tre av ti, til fire av ti, til fem av ti.

 

Gå på

Så, hvem er din Magnus? Ta en prat med han eller henne i morgen. Grav litt dypere i hvordan og hvorfor han eller hun gjør som han eller hun gjør. Det kan hende du har litt å lære.

Vi lever kun noen få tiår på denne planetene. Det rasjonelle er å bruke den tiden på noe du elsker, selv om det innebærer å flytte tonn over brostein. Og som en bonus, så vil du være et viktig tall i Norges viktigste regnestykke.

Ta valg. Gjør som Magnus. Og nå, heldigvis etterhvert, som meg.

 

/Kjartan

Kommentarer