Vi trenger kvinner. Nå.

ETTERTRAKTET: Gründerne i Unacast ønsker seg kvinnelige kolleger. Foto: Colourbox

Forrige uke la vi i Unacast ut vår første jobbannonse, en merkedag for ethvert nytt selskap. Vi trenger flere tekniske ressurser for å holde tritt med ordremengden som kommer inn, og vi trenger folk ”i går” (som det heter der borte over dammen på ledelseslingo). Vi har fått mye interesse allerede, og fra meget kompetente søkere. Og de er alle menn.

I Unacast har vi en enkel tilnærming til kjønnsbalansen i selskapet: Halvparten av befolkningen (les: kunder) er kvinner, og for å maksimere muligheten for at vi treffer kvinner (og menn) på deres premisser bør halvparten av selskapet følgelig også være kvinner.

Enkelt.

Jeg tok fredag ettermiddag en se-sveip over kontorlandskapet, hvor alle er gründere. Og de er alle menn. Ved nærnere ettertanke, så er de fleste vi har møtt siden vi startet Unacast, blant andre gründere, investorer, partnere og mentorer, menn.

Mye menn altså.

Etter at jeg hadde luftet temaet for en av de to kvinnene som driver Startup Norway (Jada, ingen regel uten) fikk jeg lørdag tilsendt en rapport fra Up Global som konkluderer med at selskaper som har en jevn(ere) kjønnsbalanse i snitt har 30 % høyere verdi ved børsnotering.

Nå begynte jeg å søke litt selv og kom over flere saker, blant annet fra Innovasjon Norge og Ledernytt, som kunne fortelle at 70 % av selskapene som startes i Norge startes av menn, og at to av fem mannlige gründere lykkes, mens hele fire av fem kvinnelige.

Så, i dag søndag, kom det ett nytt innlegg fra bloggen ”Digitalt hver dag” ført i pennen av serie-gründer Bente Sollid Storehaug, som tar opp debatten som har gått de siste ukene om at kvinner har økende og høyere sykefravær enn menn, med en innstendig bønn om man ikke må konkludere med at kvinner skal bli mindre flinke som løsning. Tvert i mot trenger vi flinke kvinner, som vi trenger flinke menn.

Dette var min kommentar på innlegget til Bente:

”Helt enig. Det lystbetonte «stresset» gir gjerne MER energi. Det er det utenfor din kontroll og påvirkning, og det rutinepregede, som stjeler livskraften. Heldigvis trenger man ikke være gründer for å ta kontroll, det handler om innstilling. Og kontroll betyr altså ikke å vaske huset 3 ganger i uken og ha alt på stell hele tiden. Kontroll betyr å vite hva som er viktig, og slippe kontrollen der.”

Jeg antyder her, ser jeg nå i ettertid, at jeg argumenterer for at flere kvinnelige gründere gir lavere sykefravær. En påstand uten fnugg av belegg, men inntil motsatt bevist.

Så her sitter jeg søndag kveld, fortsatt uten kvinnelige søkere på stillingen vi har lagt ut, men med nye inntrykk fortolket på nye måter, og med følgende synopsis:

 

 1. Unacast leter etter flere flinke tekniske ressurser
 2. Kun menn har søkt på stillingen
 3. Jeg ser flest menn rundt meg i gründermiljøet
 4. Det er statistikk som underbygger at det er flest menn i gründermiljøet
 5. Halvparten av befolkningen er kvinner, og følgelig halvparten av potensielle kunder
 6. En gründerbedrift har (betydelig) positiv effekt av en jevn(ere) kjønnsbalanse
 7. Kvinner må ikke slutte med å være flinke for å få ned sykefraværet
 8. Kontroll over egen arbeidssituasjon gir mindre negativt stress
 9. Å jobbe i gründerbedrift gir kontroll over egen arbeidssituasjon (og man har ikke tid eller lyst til å være borte)
 10. Unacast leter etter flere flinke tekniske ressurser
 11. Kvinner burde søke på stillingen
 12. Unacast må få også kvinner til å søke på stillingen
 13. Første steg: Endre overskriften på dette innlegget til «Vi trenger kvinner. Nå.»

 

Vinn-vinn (som det heter der borte over dammen på ledelseslingo).

/Kjartan

 

Kommentarer