Tips#1: Avklar ditt finansielle mulighetsrom

Thomas og Kjartan gir deg 10 gode tips frem mot jul

Thomas og Kjartan gir deg 10 gode tips frem mot jul

Mange spør oss om tips. Det liker vi, og det er også en av grunnene til at vi ønsket å dele vår reise med dere. Da vi startet Unacast savnet vi stemmer fra innsiden som kunne hjelpe oss navigere i mørket slik at vi slapp de store omveiene, og hvis vi kunne være en av de stemmene for andre så ville det være motiverende i seg selv. Det vet jeg ikke om vi har klart, eller vil klare i fremtiden, men vi prøver. Det er det gründere gjør. Vi prøver.

Gründere er også opportunistiske, og hvis vi kan hjelpe andre i gang med sine selskaper øker det mulighetene for at vi samlet klarer å bygge et startup-miljø i Norge som er så vitalt og innovativt at utenlandske investorer begynner å titte inn på oss, slik de titter inn på Sverige og Finland. Det vil gagne Unacast også.

Derfor, i tråd med tiden vi er inne i, så kommer her våre topp 10-råd, i form av en slags julekalender.

Tips#1: Avklar ditt finansielle mulighetsrom

En forutsetning for at du skal klare å opprette et selskap samt gi det og deg nok tid til å få validert verdien, er å ha nok penger til å holde det og deg i live i en periode med typisk lave eller ingen inntekter. Noen gjør dette ved å beholde sin ”dagjobb” eller å ta oppdrag på siden. Dette anbefaler vi ikke.

Selv om du tror på idéen, selskapet og deg selv, så vil få andre virkelig tro hvis du ikke satser. Å beholde jobben sin er ikke å satse.

 

Du må si opp. På rett tidspunkt.

Derfor må du ha tilgang på kapital. Begynn med å gå igjennom alle dine utgifter. Skjær ned på det du virkelig ikke trenger, og som vi fant ut, det er ganske mye du ikke trenger. Og det er de så små tingene som monner. Si opp abonnements-tjenester, sett lavere hastighet på bredbåndet, skru ned temperaturen på elektriske ovner, hopp over morgenkaffen på Kaffebrenneriet, handle inn mat sjeldnere og billigere, og et uendelig antall andre småting. Så går du på de større tingene. Avdragsfrihet på boliglånet, billigere strømleverandører, bredbånd og telefon. Gå igjennom alle utgiftsposter og kutt, kutt, kutt, hardt. Thomas og jeg har redusert forbruket med over 50% og merker allikevel lite virkelig forskjell i hverdagen.

Etter at du har en god revidert forståelse for dine utgifter må du begynne å spare før du sier opp jobben din, evt. låne penger. Sett et tidspunkt X i fremtiden hvor du planlegger å starte opp selskapet, avklar med deg selv hvor mye tid du trenger for å validere idéen, selskapet og deg selv, og sørg for at du har spart opp nok kapital til å bære deg dit. Du må for enhver pris unngå å gå tom for penger på veien. Det vil føre til at du tar uheldige (u)strategiske valg. Hvis dette betyr at du trenger å spare i 2 år før du starter opp for fullt, så gjør heller det enn å kaste deg inn i noe du uansett ikke klarer å fullføre.

Med utgifter under kontroll, og en forståelse for hvor mye penger du trenger å ha av egen kapital, så begynner du å bruke tid på de midler du som entreprenør kan søke om å få tilført. Vårt klare tips er å bruke tid på Innovasjon Norge. De har nylig endret sine søknadsregler slik at man kan søke om 150.000 som markedsavklaring tidlig og på et relativt lavt datagrunnlag (du trenger altså ikke ha kommet veldig langt), og ytterligere opp til 800.000 for å kommersialisere ideen din. Hvis du har gjort grunnjobben godt og forberedt deg til disse samtalene, og har en idé og som både har innovasjonsgrad og globalt potensiale, så er dette reelle muligheter.

Med ny fremoverlent sjef og ytterlige midler tilført i siste statsbudsjett, forventer vi at det bare blir enda smidigere å jobbe med Innovasjon Norge fremover. Dét sagt, ikke bruk mye tid på andre type støtteordninger. Hvis du har noen åpenbare så ta de, men du må unngå å bli et statsstøttet selskap som bruker mesteparten av tiden innover.

Du er på vei inn i en rå kommersiell verden, og mor Norge vil ikke kunne hjelpe deg veldig langt på vei uansett. Ved fødsel kutter man som kjent navlestrengen.

 

Det var tips #1.

1) Kutt utgifter (med minst 50 %)
2) Spar opp kapital (til å vare til tidspunkt X)
3) Søk om støtte (med fokus på Innovasjon Norge)

Dette er ikke komplisert. Start med å gå igjennom utgiftene dine allerede i kveld.

 

/Kjartan

Kommentarer