Innovasjon ikke viktig i verdens rikeste land

Analysis of funding raised by Nordic Startups in Q3

I dag slapp Nordic Web nye oppdaterte tall på hvor mange investeringer som var foretatt i nye selskaper i Norden i tredje kvartal. Fasiten sier at 116 millioner euro ble totalt plassert i kvartalet, noe som bringer totalen for året opp i 401 millioner euro.

Dette er gode nyheter. Det finnes kapital der ute tilgjengelig for nye vekstselskaper, og det aller hyggeligste er at nesten halvparten av disse pengene var såkalt «seed»-funding, de første investeringene som går inn i et nytt selskap. Dette er penger som er viktige for å komme seg gjennom ”the valley of death”, den vanskelige perioden hvor man investerer før inntektene kommer inn.

Det urovekkende sett fra et norsk ståsted er at kun 0,03 prosent (ja, du leste riktig) av investeringene i tredje kvartal var foretatt i norske selskaper. Det betyr i klartekst at ett selskap hentet penger. Nå skal ikke denne oversikten leses som det fulle sanne bildet, eksempelvis kan det være investeringer som ikke er registrert, men den sier allikevel mye om situasjonen her til lands sett mot våre naboland. Hele året sett under ett ser ikke noe særlig bedre ut for Norge, vi er fortsatt altfor langt bak de andre.

Som vi nevnte i en av rapportene våre fra Web Summit så kunne vi også se noe av samme trend der, med vesentlig færre norske selskaper tilstede enn fra våre nordiske naboer. Det er for tidlig å konkludere, men det kan virke som at vi som nasjon rett og slett er i ferd med å tape innovasjonsløpet, og kostnaden av det tapet kan blir større enn vi tør å tenke på.

Thomas og jeg holder akkurat nå på å pakke koffertene våre for å reise til Slush i Helsinki neste uke, hvor vi igjen har satt opp møter med noen av verdens største investorer.

Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å at tallene fremover skal se bedre ut for Norges del.

Du kan lese hele rapporten her, og vi vil gjerne ha dine innspill her i kommentarfeltet på hvorfor det tilsynelatende står så dårlig til her til lands.

 

/Kjartan

Kommentarer